Zamanı daha değerli kullanmak adına az uyuyanlardan, uzun uyumanın iyi bir uyku olduğunu düşünenlerden misin? Yetersiz uykunun sağlığına etkileri neler ve ne kadar uyumalısın? Bu yazıdan sonra uykuna daha özen göstereceğine inanıyorum.

Yeterli ve kaliteli bir uyku, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz kadar önemlidir.

Peki, beden ve zihin sağlığına olan etkisini biliyor olsan da, uykuya verilmesi gereken önemi gerçekten verdiğini düşünüyor musun?

Bir Hatırlatma Yapalım…

Uykunun vücudumuzu dinlenme haline alıp, hormonlar üzerinde onarıcı bir etkisi olduğunu biliyoruz. Yetersiz uykunun ise sağlık üzerine olumsuz etkilerini incelemek isteyenler için birkaç bilimsel araştırma bırakıyorum.

✔ Açlık ve doygunluk gösteren hormonlar üzerindeki etkisi nedeniyle iştahı arttırması, bu sebeple kilo alımı ve obeziteyle olan ilişkisi. ¹

✔ Hastalıklara karşı direnç sağlayan bağışıklık sistemi bileşenlerini olumsuz yönde etkilemesi.  ²

✔ Tip 2 diyabet, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklarla olan ilişkisi.  ³

✔ Ruh ve akıl sağlığı, dikkat eksikliği, yorgunluk, hareketsizlik ve düşük motivasyon üzerine olumsuz etkileri.

Az Uyumak Kazandırır mı?

Önemli miktarda birçok bilimsel kanıt yetersiz uykunun ciddi halk sağlığı sorunlarına yol açtığını kanıtlamasına rağmen, günümüzde uykuya zaman kaybı olarak bakılması veya uyumamanın bir trend haline gelmesi gereken önemi vermememize neden oluyor.

Hayatımızda bu kadar önemli olan uykuyu azaltmak, gün içerisinde performans düşüklüğüne sebep olur ve sağlığınızı tehdit eder. Günlük gereksinimi karşıladığınızı düşünseniz bile, uyku kalitenizi geliştirmeniz hayatınızda büyük fark yaratacaktır.

Ne Kadar Uyumalıyım?

Uyumadan önce mavi ışık yayan teknolojik aletlere maruz kalmak, uyku kalitenizi düşürür.* Uyumadan önce mavi ışık yayan teknolojik aletlere maruz kalmak, uyku kalitenizi düşürür.

Günlük gereken uyku süremizin yaş, çevre ve genetik faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterdiği belirtiliyor. Genel olarak araştırmalarda ise 7 saatten az uyumanın uyku bozukluklarına yol açtığı gözlemlenmiş.

Burada kişisel önerim, herkesin biyolojik saatinin farklı olması ve zamanla değişmesinden dolayı kendi deneyimlerinize güvenmek ve uyku kalitenizi geliştirmeye odaklanmak olacaktır. Bunun için var olan alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerektiğini düşünüyorsanız Alışkanlık Kazanma Zamanı adlı yazımı incelemenizi tavsiye ederim.

 

Dyt. Efşan Dereci

 

¹ Pubmed/31613456 – Kasım/2016 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547676/

² Pubmed/ 26118561 – Eylül/2015 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4531403/

³ Pubmed/ 27647451 – Kasım/2016  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5567876/

Pubmed/ 30577441 – Aralık/2018 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6473877/