Ramazan ayı, hem ruhunuzu hem bedeninizi besleyebileceğiniz harika bir zaman. Bu ayı, sağlık hedeflerinize ulaşabilmek ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak için değerlendirebilirsiniz.

Bir çoğumuz, bu süreçte uzun süre yaşanılan açlığa karşı mücadele ediyoruz. Oruç halini vücudumuza daha kolay adapte etmek, enerji dolu ve sağlıklı bir ay geçirebilmek için en etkili 5 yöntemden bahsetmek istiyorum.

1) Sahuru Atlama

Ramazan ayıyla birlikte beslenme alışkanlığımız değişse de vücudumuzun besin ihtiyacı değişmiyor. Bu sebeple sahur, günlük alınması gereken besin değerlerini karşılama ve hidrasyonu sağlamak için çok önemlidir. Ayrıca iftar vaktinde yemeklerin fazla tüketimini de engeller.

Sahurda ne yediğimiz, iftardaki kadar önemli olmalıdır.

2) İftarda Yavaşla

Gün boyunca olan yemek yoksunluğu, iftarda hızlı yemek yemeye sebep olabilir. Bu durumda reflü, hazımsızlık veya kabızlık gibi sağlık problemleriyle karşılaşabilirsiniz. İftara başlayacağınız bir kase çorbadan sonra 10-15 dakika bekleyip ana yemeğe geçmek uzun süre açlıktan sonra mideyi rahatlatacaktır.

Yiyeceklerin sindirilmesi için vücuda zaman verilmelidir.

3) Hidrasyonunu Koru

İftardan sahur zamanına kadar vücuda gereken sıvı ihtiyacını karşılamak için yüksek su içeriğine sahip yiyecekleri tüketmek ve belirli aralıklarla su tüketimi büyük önem taşımaktadır. Burada unutulmaması gereken, kahve, çay ve gazlı içeceklerin vücudunuzda su kaybına sebep olmasıdır.

Vücuda gerekli olan sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır.

4) Tabağını Dengele

Tüm besin gruplarıyla oluşturacağınız yeterli ve dengeli tabaklar, gün içinde size güç ve canlılık vererek oruç tutmanın getirdiği fiziksel zorluklara karşı yardımcı olur. Bu süreç, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmanız için değerlendirilebilecek iyi bir fırsattır.

5) Hareketini Azaltma

Sağlık hedeflerimize ulaşmada yapılan egzersizleri bu ayda da devam ettirebilmek mümkün. Çok yoğun egzersizler olmamasına ve su kaybına neden olacağı için oruç halindeyken yapılmamasına özen gösterilmelidir.

Halsizlik ve yorgunluğu önlemek için aktif kalmaya devam etmelisiniz.

Dyt. Efşan Dereci